Új gyártósort avattunk a győri üzemben

Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának beszéde a győri üzem új gépsorainak ünnepélyes átadásán, Győr, 2014. április 3.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink, Államtitkár Úr, Polgármester Úr, kedves Kollégák!

 

Szeretettel üdvözlöm önöket az Intersnack Magyarország Kft. győri gyárának bővítése alkalmából. 

 

Talán nem mindenki tudja, hogy egy egykori elhagyott kesztyűgyár területén állunk, amelyet az Intersnack jogelődje 22 évvel ezelőtt megvásárolt és snackgyárrá alakított. Az akkori 20 munkatárs és az egyetlen Pom Baer sütő sor aztán fokozatosan tovább bővült, 4-6 évente újabb gépek, kemencék érkeztek, amelyeknek az értéke csak az utóbbi évtizedben 3,5 milliárd Ft-ot tett ki. És mindehhez persze egyre több munkatársra volt szükség és egyre több alapanyagra.

 

Aztán elérkezett a gazdasági válság, ami a számunkra is komoly nehézséget jelentett. Elkerülhetetlenné vált az is, hogy az ország terheiből a korábbiaknál nagyobb mértékben vegyük ki a részünket. Meg kell mondanom önöknek, hogy a tulajdonosaink nem mondtak elsőre igent a terveinkre, arra, hogy a győri fejlesztéseket a korábbi ütemben folytassák. A hozzáállásukban azonban fordulópontot hozott 2011 őszén az a találkozó, amelyen Szijjártó államtitkár úr, valamint vállalatcsoportunk elnöke és jómagam vettünk részt és ahol államtitkár úr elmondta, hogy a magyar kormány elkötelezett a külföldi termelő beruházások iránt. Emellett bizakodásra adott okot a miniszterelnöknek az a későbbi kijelentése is, hogy az élelmiszer-feldolgozás stratégiai ágazat.

 

2012-ben aztán nekifoghattunk a feladat másik részének, annak, hogy gazdaságossági számításokkal meggyőzzük tulajdonosainkat arról, hogy itt és éppen itt állítsák fel a nagykapacitású pálcikasütő sorokat nem pedig az óriási térgazdasági előnnyel induló német gyárak valamelyikében, vagy az erős térségbeli riválisunknál, Lengyelországban.

 

A belső lobbink végül sikerrel járt, amit főként a gazdasági környezet javulásának köszönhetünk, de szükség volt hozzá arra a jóakaratú hozzáállásra is, amelyet Győr város biztosított számunkra. De nagy súllyal esett a latba a döntésnél az is, hogy a térségben itt juthatunk a legjobb minőségű búzához, ami lehetővé teszi, hogy távoli országok snack-ínyenceinek is innen szállíthassuk kitűnő minőségű krékert, pálcikát. És végül de nem utolsósorban itt, Győrben magas színvonalú műszaki ismereteket és másfélszáz éves élelmiszeripari hagyományokat találunk, vagyis győri munkatársaink olyan tudással rendelkeznek, amit máshol nem találtunk volna meg.  

 

Az egymilliárd forint értékű beruházás a gyártási alapterület megnövelését, két gyártósor üzembe helyezését, és a munkakörülmények javítását jelenti.  A fejlesztéssel párhuzamosan 30 új kolléga állt munkába és további 20 munkatárs felvétele is megtörténhet a közeljövőben. Így összesen 290 ember dolgozik most itt, a győri gyárban.

 

Az új pálcikasütő sorokkal 25%-kal nő a lisztes gyártókapacitásunk. A 15 ezer tonnás kapacitásunk a teljes magyar malmi búza mennyiség 2%-ának felel meg. Gondoljuk csak meg! A búzát ki lehet vinni az országból nyersen is, de csúcsminőségű pálcikaként vagy krékerként is. A kettő között nem csak 30-szoros árkülönbség van (amely árkülönbség itt marad az országban), hanem sok-sok hazai munkahely és befizetett adó. A mi esetünk jó példa erre, hiszen az a győri export beindítása óta kb. 60 országba szállítottunk közel 60 ezer tonna snack-et. Ez a mennyiség közel 10 ezer kamionon férne el, és ha a kamionokat egymás mögé állítanánk, a sor innen egészen Kecskemétig érne.

 

Sokat beszéltem a búzáról, de szeretném megemlíteni a fűszerpaprikát is, amelynek legnagyobb hazai felvásárlója évtizedek óta az Intersnack. Fazekas miniszter úr nemrég egy sajtóeseményen említette a paprikatermelők gondjait. A vállalatcsoportunk örömmel segít a gondok enyhítésében: az idén 10%-kal növeljük a felvásárolt mennyiséget. A régóta tartó paprika együttműködés mellett tavaly az Intersnack a kiváló magyar napraforgóolaj felvásárlásába is belevágott. Az olajjal annyira meg vagyunk elégedve, hogy, az idén már 1600 tonnánál tartunk és már a jövő évre is lekötöttünk y nagyobb mennyiségeket. Mind a paprikatermelők, mind pedig az összes beszállítónk közel kétharmadát lefedő számos hazai kkv beszállítónk is számíthat ránk a jövőben.

 

Bár sokan multinacionális vállalatnak gondolnak minket, az Intersnack valójában egy nagyra nőtt német családi vállalat és a családi hátteréből fakadó emberközelség, emberközpontúság jellemzi a működését. Ennek talán legszembetűnőbb megnyilvánulása, hogy a tulajdonosok még akkor is messze a törvényi előírások előtt járva alakíttatják át a receptúrákat, ha azok alkalmazása rontja a profitabilitást. Nálunk szóba sem jöhet, hogy különbséget tegyünk a magyar és a nyugat-európai fogyasztó között. Mindenki ugyanazt a mesterséges színezéktől, mesterséges ízfokozótól és tartósítószertől mentes, tiszta napraforgóolajban sütött terméket kapja, akár Berettyóújfaluban, akár Londonban vásárol Intersnack terméket. A Pom-Bär ugyanúgy tisztán természetes alapanyagokból készül Győrben, mint Németországban. Hogy mindezt nyomatékosítsuk, mi is csatlakozunk a magyar élelmiszeriparnak azokhoz 2020-ig szóló vállalásaihoz, amelyek a jelenlegi törvényi előírásokon is túlmenve még egészségesebb élelmiszereket eredményeznek majd. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a fejlesztési munkában már nem csak a német, brit, francia, hanem a győri kutatás-fejlesztési részleg is részt vesz és hogy a kisalföldi gabonatermelőkkel és malmokkal összefogva klasztert alakítottunk, melynek célja a közös fajtanemesítés, a gyártástechnológiai és gyártmányfejlesztés.

Ha az emberre tekintünk, akkor nem csak a fogyasztóinkra, hanem távolabbra is tekintünk: évek óta örömmel működünk együtt a Magyar Református Szeretetszolgálattal, melynek segítségével több ezer olyan emberhez is eljutnak a termékeink, akik ezt sajnos nem tudnák maguknak megengedni. Az ember körül pedig ott a környezet, mindannyiunk egyetlen bolygója, amelyet mi is terhelünk, de ezt a terhelést a különféle hulladék- és energiatakarékossági programokon keresztül gyors ütemben csökkentjük. Itt Magyarországon különösen büszkék vagyunk arra, hogy nem csak a vállalatcsoporton belül, de egész Európában mi vagyunk az első snackgyártó, amely részt vesz a Terracycle hulladék-visszagyűjtési projektben, így a fogyasztóinknak lehetőséget teremtünk arra, hogy az üres csomagolóanyagainkat újrahasznosíttathassák.

 

Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves vendégeink!  1992-ben a kesztyűgyárból elindulva nagy utat tettünk meg idáig. Az Intersnack ellátási lánc stratégiájának sarokköve, hogy egy-egy nagyobb európai régiót egy terméktípus esetében egy gyár szolgál ki. Mi magyarok látjuk el pl. a lengyel, cseh, szlovák, román, bolgár ukrán, orosz, horvát, vagy balti piacokat lisztből sütött snack-ekkel. Vagyis arra készülünk, hogy a mostani beruházással a győri gyárunk lesz az Intersnack közép-kelet-európai gyártási központja lisztes termékekben.

 

Mindez nem jöhetne létre, ha nem lennének azok, akik nap mint nap dolgoznak itt, a gyárban, a kirendeltségeinken, a boltokban és a budapesti központi irodában. Hálás vagyok a kollégáimnak, köszönöm a munkájukat. Ahogy köszönöm Győr és a magyar kormány együttműködését és bízom benne, hogy a jövőben még szorosabban együtt tudunk dolgozni a közös boldogulásunk érdekében.

 

Forrás: Intersnack Magyarország Kft.