A népegészségügyi termékadó miatt tér el a magyar és az osztrák Pom-Bär összetétele

Budapest, 2017. március 28. – Az Intersnack Magyarország örömmel fogadta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összehasonlította 100, Nyugat-Európában és Magyarországon árusított termék összetevőit, és ezzel megteremtette a lehetőségét a szakmai párbeszédnek. Az összehasonlításban szerepel a Pom-Bär original termékünk is, amellyel kapcsolatban a következő az álláspontunk:

A  2011. évi CIII. „Népegészségügyi termékadó törvény” céljainak megfelelve a terméket csökkentett sótartalommal gyártjuk. Mivel ez a törvény csak Magyarország területén hatályos, az osztrák és a magyar receptúra nem egyezik meg 100%-ban.

 

 

Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a magyar termékben többféle ízesítő lenne, mint az osztrákban. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Az osztrák változat háromféle ízesítőt (jódozott étkezési só, étkezési só, élesztőkivonat), a magyar pedig csak kettőt (étkezési só, élesztőkivonat) tartalmaz. Így az értékelés téves.

 

 

A termék világosabb színe a kíméletesebb sütés eredménye.

 

 

Végül, táplálkozástudományi szempontból sajnos értelmezhetetlen, miért lenne kevésbé megfelelő összetevő a rizsliszt, mint a burgonyapor vagy a burgonyakeményítő. 

 

 

A két eltérő receptúrájú terméket felkérésünkre az Ipsos piackutató Zrt. 2013 januárjában nagymintás fogyasztói teszten (600 anyuka + 600 gyerek) hasonlította össze. A magyar fogyasztók a jelenlegi receptúrát preferálták az osztrák receptúrával szemben.

 

 

Intersnack Magyarország