A beszállítói lánc mentén és a tevékenységünk által érintett területeken nagyon komolyan vesszük társadalmi felelősségünket. Ezirányú tevékenységünk túlmutat a törvényi előírások egyszerű betartásán. Amire különös figyelmet fordítunk:

 • Etikus beszerzés
 • Források és beszállítók fejlesztése
 • Helyi közösségek támogatása

Néhány példa eddigi eredményeinkből

Származási hely és szállítói fejlesztések

Termékeink előállításához kizárólag RSPO tanúsítvánnyal rendelkező pálmaolajat használunk. Ez azt jelenti, hogy csak olyan ültetvényekről szerzünk be pálmaolajat, amelyek a korábbi ellenőrzések alapján megfelelnek a „Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal" (RSPO) rendelkezéseinek.

A társadalmi és etikai előírások betartása, valamint a munka- és életkörülmények javítása a származási országokban olyan kihívást jelent számunkra, amellyel egyedül nem tudunk megküzdeni. Ezért csatlakoztunk több érdekképviseleti csoporthoz, például az Etikus kereskedelmi kezdeményezéshez (Ethical Trading Initiative) is, illetve aktív tagja vagyunk az Afrikai Kesudió Szövetségnek (African Cashew Alliance - ACi/ACA www.africancashewalliance.com), valamint az RSPO-nak (Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal - Roundtable on Sustainable Palm Oil).

A folyamatban lévő RSPO tanúsítással kapcsolatosan büszkék vagyunk arra, hogy sikerült elérnünk az "elkülönített" minősítést.

Együttműködés civilszervezetekkel

A származási országokban különböző civilszervezetekkel (NGO-kkal) és állami szervezetekkel (GO-kkal) együttműködve igyekszünk javítani kesudió- és földimogyoró-szállítóink és -előszállítóink munka- és életkörülményein.

 • Tanzániai tisztességes kereskedelemi szövetség (Tanzanian Fair Trade) kesudió-szövetkezete - 8 közösség jövedelme növekedett.
 • Afrikai kesudió-projekt - 150.000 mezőgazdasági termelő jövedelme növekedett.
 • Bolíviai földimogyoró-projekt - 4.500 mezőgazdasági termelő életkörülményei javultak.
 • Bolíviai brazil dió-projekt - 3 amazóniai közösségnek jobb a megélhetése, valamint a Tisztességes kereskedelmi (Fair Trade) tanúsítvány megszerzése is könnyebbé vált.
 • Kirgizisztáni-tádzsikisztáni dióprojekt - 600 család jut jobb megélhetéshez, valamint a Tisztességes kereskedelmi (Fair Trade) tanúsítvány megszerzése is könnyebbé vált.

Kesudió termesztés Nyugat-Afrikában

Az összes kesudió egyharmada Afrikából származik. A kezdetleges mezőgazdasági rendszerek és módszerek miatt a legtöbb afrikai kesudió-termelő szegénységben él. A Bill és Melinda Gates Alapítvány valamint a GIZ (Társaság a Nemzetközi Együttműködésért német szervezet www.giz.de) partnereként az Intersnack támogatja e szervezeteket a nyugat-afrikai Ghánában, Elefántcsontparton, Burkina Faso-ban, Beninben és Mozambikban élő 150 000 kesudió-termelő életszínvonalának javítása érdekében. A projekt egyik fő célkitűzése, hogy a gazdálkodók éves jövedelme legalább 100 dollárral emelkedjen. Emellett a projekt 5500 új munkahelyet teremt a kesudió-feldolgozásban.

Bolíviai kistermelők támogatása

Támogatjuk a helyi gazdálkodókat a hagyományos mogyorófajták termesztésében, több ezer termelő és családjuk életének hosszú távú javítása érdekében. Továbbá, a GIZ-zel (Társaság a Nemzetközi Együttműködésért) együttműködve a következő három évre biztos megélhetést igyekszünk teremteni és ezáltal még több család megélhetését biztosítani. A projekt célja, hogy a gazdálkodók elsajátítsák az új technológiákat és készségeket, és ezáltal megmenthetők legyenek a kihalás szélén álló helyi mogyorófajták.

Jövőbeli terveink

 • Célunk az összpontosítás a beszállítói ETI-értékelésre a főbb alapanyagok tekintetében (burgonya, magvak, olaj, csomagolóanyagok, stb).
 • Fenntartható Beszerzési Irányelvek és Etikai Kódexek bevezetése minden Intersnack dolgozóra, az összes telephelyen.
 • A cég CSR politikájáról angolul itt olvashat: Group website