Magyar búzából készült ropit ropogtatnak Uruguayban

13,5 ezer tonna magyar búzát használ fel idén lisztes termékei előállításához a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft., 1 milliárd forint értékben. Ez a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5%-át, a malmi mennyiség 1,1%-át jelenti, amellyel a sós snack-eket gyártó vállalat a magyar búzatermés legnagyobb felhasználói között van. A hazai búzából, Győrben készülő pálcikát, perecet, krékert pedig Csehországtól egészen Dél-Afrikáig ropogtatják.

A 13 ezer tonnányi búzából 10 ezer tonna lisztet őrölnek a vállalatnak közvetlenül beszállító malmok. Ebből a mennyiségből közel 11 ezer tonnányi sós nassolnivalót állít elő az Intersnack Magyarország győri gyára, amely az évi 22 ezer tonnás teljes magyar sós snackpiac felével egyenlő. A vállalatcsoport magyar gyártóüzemében készülő lisztes alapú termékek közül legnépszerűbb a Stickletti sóspálcika, így a legnagyobb mennyiség ebből a klasszikusból készül a győri gyártósorokon. A Chio sós ropijából 5300 tonna sül ki évente, de a hazai fejlesztésű burgonyás és sajtos változatot is kedvelik a nassolók: a paprikás, chilis, hagymás-tejfölös változatokat is ideszámítva 2000 tonnát ropogtatnak el ezekből a speciális ízesítésű változatokból.

A hazai snackfogyasztás erősen a pálcika felé billen. Magyarország az EU-n belül az 1000g/fő/éves fogyasztásával az 5. helyen áll, miközben más sós snack-ek tekintetében az utolsó helyeket foglalja el. A ropogós rudacskák nemcsak hazánkban örvendenek különösen nagy népszerűségnek: a győri gyár teljes gyártási mennyiségének felét az exportra gyártott ropik teszik ki. Legnagyobb mennyiségben a cseh, lengyel, román és bolgár boltok polcaira kerülnek a magyar búzából készült ropi. A sóspálcikák mellett nagyon kedveltek a krékerek is: ebből a nassolnivalóból évente 2400 tonnát exportál az Intersnack Magyarország, amelynek egy részét távoli országok snack-ínyencei fogyasztják el.  A győrszentiváni krékerek eljutnak pl. az uruguayi, egyiptomi, dél-afrikai, libanoni, USA-beli, izraeli, kínai, brazil, és thaiföldi fogyasztók asztalára is.

„Az Intersnack Vállalatcsoport a kiváló magyar búzára építve az elmúlt években a kelet-közép-európai régiót ellátó lisztes gyártóbázissá fejlesztette a győri üzemünket. Kiderült, hogy a nagyon jó minőségű lisztnek és az Intersnack különleges, saját fejlesztésű tészta-hengerműveinek a párosítása világszinten is kiemelkedő minőségű, különlegesen ropogós krékert eredményez, amelyet a világ legtávolabbi pontjain is el tudunk adni.” - számolt be az exportban elért sikerekről Merkler Róbert, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Az Intersnack legnagyobb  lisztbeszállítója a komáromi székhelyű Goodmills Magyarország Zrt. A malom 167 főt foglalkoztat Magyarországon és országszerte mintegy 400 termelővel áll kapcsolatban. Az afrikai és amerikai kontinensre exportált Chio termékek a Rábaköz, Szigetköz, Hanság, Kemenesalja, Marcal-völgye, Mezőföld és a Balaton-felvidék gazdáinak búzájából, ill. lisztjéből készülnek.